Pax The Vicar, 2018

Pax The Vicar, 2018

VAD?
The Vicar kan beskrivas som Châteauneuf-du-Pape’s vilda syskon. Här finns precis samma mörkfruktiga, kryddiga koncentration som vi hittar i vinerna från denna ljuvliga lilla by i södra Rhône. Samtidigt har vinet en personlig energi som är vild och egensinnigt vacker. The Vicar görs på mourvèdre, som plockas från gamla stockar i Sonoma, och grenache från Alder Springs Vineyard. Druvorna odlas ekologiskt och till stor del biodynamiskt, de fottrampas, jäser i hela klasar och lagras på cementägg innan buteljering.

HUR?
Du korkar upp i samma sekund som det börjar dofta boeuf bourguignon från köket. Vinet är något svalt, du häller det i en generös kupa och smakar av. Det visar sig vara så svårslaget gott att du vill dra ut på vinupplevelsen. Därför smygstartas det med en sipp redan under matlagningen varefter hela härligheten får blomma upp i ett fruktdrivet, kryddigt och balanserat middagscrescendo.

VEM?
En outsinlig kärlek till druvan syrah fick Pax Mahle att inse att han skulle göra vin. Så han lämnade jobbet som sommelier och vininköpare, drog på sig ett par skitiga gummistövlar och gav sig ut i vingårdarna tillsammans med frun Pam. Saken var klar – de skulle lyfta syrahdruvans outnyttjade potential genom att låta den växa naturligt i Kaliforniens svalaste vingårdar i Sonoma County och Mendocino. Bevisligen gjorde Pax och Pam alla rätt, i dag hör de till Kaliforniens främsta vinproducenter som arbetar naturligt och jordnära med några av områdets mest intressanta vingårdslägen.

398 kr, 120 flaskor, dolt artikelnummer: 5780701