Domaine Huet – Pétillant Brut, 2017

VAD?
Pétillant Brut 2017 från Domaine Huet görs på chenin blanc som skördas från kalkrika jordar. Druvorna pressas försiktigt och får sina bubblor genom traditionell metod. Tre års lagring på sin jästfällning innan degorgering ger bubblor lika friska som en havsbris och lika tjusiga som en försommarträdgård. Det gjordes 23 000 flaskor av denna årgång och vi är förstås entusiastiska över att få dela med oss av de flaskor som kom till Sverige. Vi älskar det här vinets naturliga energi, hantverksmässiga finess och drickbara charm. Perfekt att dricka nu men går att spara i två till tre år.

HUR?
Till säsongens färska getostar. När solen värmer och vindarna fortfarande är uppfriskande slår ni er ner vid en solig husvägg med en Selles-sur-Cher (getosten från Loire som är frisk och syrlig som ung), något stänk flytande honung, ett gott bröd och kallt bubbel.  

VEM?
Domaine Huet. Egendomen grundades 1928 av Gaston Huet – en egensinnig herre som arbetade hårt och passionerat ända till sin 92-årsdag. Under en viss tid var han dessutom borgmästare i Vouvray. Sägen säger att under andra världskriget gömde vinproducenterna sina viner i grottor och bakom falska väggar för att tyskarna inte skulle komma åt dem. I alla fall gjorde alla utom Gastron Huet så – han samlade i stället medarbetare och vänner för att dricka upp alla de bästa vinerna innan tyskarna hann dit.  

I dag drivs denna förträffliga egendom av svärsonen Noël Pinguet. Han införde biodynamisk odling redan på 1980-talet och inte bara odlingen följer naturliga principer, även arbetet i vinkällaren. Vinerna lagras i källare nergrävda i kritgrunden.

325 kr, 180 flaskor, artikelnummer: 5187201