Poderi Cellario – Il vino che non c’e’ Rosso

Poderi Cellario – Il vino che non c’e’ Rosso

VAD?
Ett svårslaget charmigt vin på den föga kända inhemska druvsorten doux d’henry som blandas med dolcetto. Vinet lagras på amfora i ett år innan buteljering. Il vino che non c’e Rosso betyder ”vinet som inte finns” – för i Langhe är det inte helt godkänt att odla denna druvsort. Så tänk er när Fausto Cellario slår ut händerna och utbrister: ”Vin, vilket vin? Det finns inte. De vet inte vad de pratar om”. Det här vinet, som inte är något vin, ligger oss hursomhelst varmt om hjärtat. Det görs så naturligt som möjligt och Fausto använder sig av minimalt med svavel.

NÄR?
Det här är pastan och risottons butelj. Sväng gärna ihop något gott med svamp eller varför inte salvia och tunt skivat kalvkött? Vinet har en skogsbärig koncentration med inslag av nyponros och en lätt kryddig ton. Det är tillgängligt, slurpigt och samtidigt så strukturerat. Skål!

VEM?
Fausto och Cinzia Cellario brinner både för klassisk nebbiolo och bortglömda druvsorter. Från Langhes vackra kullar gör de viner med stor passion och varsamt hantverk utan tillsatser och minimalt med svavel. Egendomen Poderi Cellario har producerat naturviner i tre generationer i Piemonte och familjen äger mark med både vingårdar, skog och hasselnötsträd. Alla odlingar sköts ekologiskt enligt biodynamiska principer och i vinkällaren finns både ståltankar, cement, amforor och ekfat. Under marken vilar vinerna lugnt, svalt och naturligt för att sedan buteljeras efter den biodynamiska kalendern.

189 kr, 340 flaskor, artikelnummer:5870701