Bàrbara Forés vinlåda

En låda med sex flaskor från den spanska, biodynamiska vingården Bàrbara Forés.

Innehåller: 2 El Templari 2020, 2 Coma d’En Pou samt 2 Abrisa’t 2020.

Dolt artikelnummer: 5898209, 1 806 kr

VEM?
Den biodynamiska vingården Bàrbara Forés i spanska Terra Alta  har en fot i historien och en i framtiden. På den över hundra år gamla gården arbetar mor och dotter –Carmen Ferrer och Pili Sanmartín Ferrer – sida vid sida för att både anpassa och bevara egendomens genuinitet. Ambitionen är skyhög och här produceras ärliga, ursprungstypiska viner. Nya, lokala druvsorter har planterats för att kunna anpassa sig till framtiden i Terra Alta. För varma somrar, kalla vintrar, milda höstar, sena vårar och livsviktiga vindar kan både ge utmaningar och stor framgång.

Här görs så gott som allt arbete för hand och hantverksmässig precision värderas högt. Modern, Carmen Ferrer, också kallad den biodynamiska drottningen, har under årtionden inspirerat vinodlare över hela Spanien. Tillsammans med sin dotter skapar hon dialog mellan vinet, konsten och landskapet – eller som de själva uttrycker det ”vi är blint engagerade i landet där vi bor”.

El Templari 2020 från Bàrbara Forés.

El Templari 2020

VAD?
Slurp! Ja, så låter det när vi får smaka på spansk vinhistoria och druvan morenillo. En riktig överlevare som var nära på att stryka med på grund av vinlusen. Druvan ansågs helt enkelt inte tillräckligt fin för att räddas. Troligen eftersom allt med vinsorten är stort och otympligt: druvklasarna, stammen, skotten och löven. Hos Bàrbara Forés har sorten nu odlats på kalkstensjordar sedan slutet på 90-talet. Druvorna, alla från samma vingård, skördas för hand innan de pressas och jäser med skalen i 21 dagar. Vinet lagras i nio månader på amfora.

NÄR?
Denna naturliga skönhet trivs bäst tillsammans med goda dofter från grillen. Kanske blir det en fin bit lamm och en stor grönsallad, eller grillade kycklingfajitas? Vinet är både elegant och rustikt med josig röd frukt, integrerade tanniner, lätt kryddighet och frisk syra.

Coma d’En Pou från Bàrbara Forés.

Coma d’En Pou 2019

VAD?
En grenache i full harmoni med balans och vackert, jordnära uttryck! På katalanska står ”coma” för en dal i ett bergsområde, vilket talar för var druvorna till vinet odlas. Vingården La Coma d’en Pou ligger bland olivlundar och buskmarker och jorden i vingården är mångsidig och kalkrik. Druvorna jäser med sitt skal i drygt två veckor och en liten del vinifieras tillsammans med druvstjälkarna, vilket ger vinet sin rika struktur. Lagring sker på franska ekfat. 

NÄR?
Du är sugen på ett alldeles ljuvligt rödbärigt vin med klunkig energi och mjuk kryddighet. Mångsidigt är vad det är – du njuter det en aning svalt till kallskuret och lagrade hårdostar eller till en tunt skivad kalvstek med rosmarin, salvia och rödvinssky.

Abrisa’t 2020 från Bàrbara Forés.

Abrisa’t 2020 – orangevin

VAD?
Här får historia möta framtid genom mor och dotters första gemensamma vin. Abrisa’t visar dåtidens vinmakning – skalmaceration enligt konstens regler, ingen tillsatt jäst och långsam jäsning i amforor ger ett charmigt orange vin. ”Det är så vi alltid gjort vin, men kunskapen, all visdom, var nära att gå förlorad – det här är en återupptäckt och vinet har fötts ur behovet av att lära känna vår jord och dess frukter, en symbios av druvans alla delar – skal, fruktkött och kärnor!” Garnatxa blanca står i fokus, men denna gång från yngre rankor.

NÄR?
Under en något sval men ljus och vacker vårkväll korkas det upp en gyllenorange garnatxa blanca som smakar friskt och nyanserat med toner av torkade blommor, syrlig apelsin och solvarma aprikoser. Vinet är fruktigt och strukturerat –det här blir perfekt till en vitlöks- och persiljedoftande paella med grillade skaldjur.