La Comune Vino Rosso, Poderi Cellario

VAD?
De som vet, de vet. Även fast detta vin kallas för en vino rosso handlar det här om en nebbiolo från några riktigt fina växtplatser i Barolo med omnejd. Eftersom lägena blandas skrivs inget ursprung ut, men vad gör väl det när vi vet att det rör sig om ett ljuvligt vin? Druvorna jäser med sitt skal i en månad och vinet lagras på fat i två år. Eleganta droppar blommar upp i en doft av rosor och sötsyrliga körsbär. Smaken är koncentrerat fruktig med elegans och struktur. 

NÄR?
Det här är risottons, pastans, svampens och de långa mysiga kvällarnas vin. Medan pastavattnet kokar eller risotton krämar till sig korkar ni upp rödbärig energi och häller i generösa kupor och vips är det som att sitta på en liten taverna i en pytteliten bergsby i Piemonte och spana ut över böljande vingårdar och dimhöljda berg. 


VEM?
Fausto och Cinzia Cellario brinner för klassisk nebbiolo och bortglömda druvsorter. De gör viner med stor passion och varsamt hantverk utan tillsatser där endast en minimal andel svavel används. Egendomen Poderi Cellario har producerat naturviner i tre generationer i Langhe, Piemonte och familjen äger mark med både vingårdar, skog och hasselnötsträd. Alla odlingar sköts ekologiskt enligt biodynamiska principer och i vinkällaren finns både ståltankar, cement, amforor och ekfat. Under marken vilar vinerna lugnt, svalt och naturligt för att sedan buteljeras efter den biodynamiska kalendern.

349 kr, 1 200 flaskor, artikelnummer: 9225101