Pax Syrah Sonoma Hillside, 2019

Pax Syrah Sonoma Hillside, 2019

VAD?
Det här är mallen på en riktigt välgjord syrah och stilen påminner helt klart om de teatraliska vinerna från St Joseph. Druvorna plockas bland annat från bergssluttningar som ger en fräschör och energi som bara går att uppnå om druvan växer längs svala branter. Skörden fottrampas och jäser naturligt i öppna cementkar innan en tids lagring på stora ekfat. Vilken läckerhet och stil! Det här är intensivt, vackert och generöst helt utan at förlora sin tydliga ursprungskänsla.

HUR?
Kvällen är lång och vinden viner runt knutarna. Kanske grillar du högrevsburgare, eller så har det slagits till på rådjursstek med bakade jordärtskockor och små rödvinskokta schalottenlökar. Stort vin trivs bra i en lite större kupa och blir som läckrast efter en nypa frisk luft. Dekantering är inte nödvändigt men låt gärna vinet luftas och utvecklas i glaset. Är du den sparsamma typen så kommer Syrah Sonoma Hillside 2019 förstås utvecklas förstklassigt i många år framöver.

VEM?
En outsinlig kärlek till druvan syrah fick Pax Mahle att inse att han skulle göra vin. Så han lämnade jobbet som sommelier och vininköpare, drog på sig ett par skitiga gummistövlar och gav sig ut i vingårdarna tillsammans med frun Pam. Saken var klar – de skulle lyfta syrahdruvans outnyttjade potential genom att låta den växa naturligt i Kaliforniens svalaste vingårdar i Sonoma County och Mendocino. Bevisligen gjorde Pax och Pam alla rätt, i dag hör de till Kaliforniens främsta vinproducenter som arbetar naturligt och jordnära med några av områdets mest intressanta vingårdslägen.

499 kr, artikelnummer: 5780301