Pax Gamay Noir Alta Monte, 2020

Pax Gamay Noir Alta Monte, 2020

VAD?
Familjen Mahle hör till de första i Sonoma att göra vin på gamay noir och den här varan kommer vi förhoppningsvis att se mer av framöver. Druvorna plockas från två vingårdar, den ena ligger på en blåsig och sval sluttning, den andra på en rustik och bergig bit mark. Frukten kolsyrejäser i ett par dagar – en metod som traditionellt förknippas med Beaujolais och kort sagt innebär att druvorna jäser i hela klasar i öppna kar. Det här är betydligt mer spännande än din vanliga gamay och du får njuta av rena körsbärsfruktiga aromer, stram fräschör och en läskande syra.

HUR?
Fredagsvinet. Du kommer hem hyfsat tidigt från jobbet, halvtrött men också sugen på något gott. Middagsplanerna är diffusa men du bestämmer dig för att bjuda hem några vänner på finpizza och stans godaste gamay. Flaskan ställs i kylen någon halvtimme innan servering. Vinet är elegant, coolt och behagligt stramt och passar perfekt till den kryddiga tomatsåsen och fior di latte.

VEM?
En outsinlig kärlek till druvan syrah fick Pax Mahle att inse att han skulle göra vin. Så han lämnade jobbet som sommelier och vininköpare, drog på sig ett par skitiga gummistövlar och gav sig ut i vingårdarna tillsammans med frun Pam. Saken var klar – de skulle lyfta syrahdruvans outnyttjade potential genom att låta den växa naturligt i Kaliforniens svalaste vingårdar i Sonoma County och Mendocino. Bevisligen gjorde Pax och Pam alla rätt, i dag hör de till Kaliforniens främsta vinproducenter som arbetar naturligt och jordnära med några av områdets mest intressanta vingårdslägen.

359 kr, 120 flaskor, artikelnummer: 5779201